2018-05-09

Proteiner

Människor har föreställningen att man måste äta animalier för att överleva, en del tror att proteinet som finns i animaliskt kött är livsnödvändigt för människans hälsa.  
 Sanningen ser inte ut så, i kött finns proteiner ja, fast proteiner i enorm mängd samt kolesterol som fastnar i våra blodkärl och gör oss sjuka om vi har otur och i kombination med ett stillasittande liv, hälsovådliga livsstilar med mera.     Varför vill vi äta något som skapar lidande, ohälsa och som kan korta ner vårt liv med 10 år eller mer? Vetenskapen har funnit att för mycket charkprodukter och rött kött kommer i riskzonen för bland annat utveckling av tarm tumörer och livsmedelsverket har nu kommit ut med rekomendationer som säger att vi bör hålla oss under 500 gram i veckan på grund av den höga risken för tjock- och ändtarms cancer. Fabrikerna som tillverkar halvfabrikat har börjat tillverka mer och mer gröna alternativ till köttprodukter för att vi blir mer och mer hälsomedvetna och miljömedvetna.
  Jag blev dock förvånad igår kväll då jag gick en kurs i hjärta, hjärna stroke kunskap vilket ingår i min utbildning till undersköterska,och jag blev inte godkänd om jag inte bockade i rutan för fisk två gånger i veckan som en hälsosam livsstil och prevention till stroke, hjärtsjukdom och andra faror. Fisk innehåller höga halter av mättat fett, kvicksilver, pcb och DDE, i alla fall enligt PETA och en artikel dom publicerade för åtta år sedan.
  Rekommendationen i de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) är att 10-20 procent av kalorierna vi äter bör komma från protein.
I växtriket finns en hel del proteinkällor att välja från, bland annat baljväxter och spannmål.
Här följer några länkar som tar upp proteinkällor från växtriket.
Ha en bra dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Feautured

Jag har fått pippi på formbar färs

När anamma lanserade sin formbara färs så tänkte jag att "nej" jag ska inte falla för trenden och göra som alla andra veganer/ v...